Sklenka vína denně? Věda se stále nemůže rozhodnout
Chvíli se říká, že trocha alkoholu prospívá zdraví, jindy zase, že je škodlivý i v malém množství. Kde je pravda?

Jak je to s tím alkoholem? Je to věčná otázka, objevuje se často na začátku roku, kdy se rozjíždí období předsevzetí a snahy o zdravější životní styl. Suchý leden máme za sebou, tak se to objevuje znovu: Nemůžeme si trochu ulevit? Jaký vliv má vlastně alkohol na naše zdraví? Je mírná konzumace prospěšná, nebo bychom se měli alkoholu vyhýbat úplně?
Pokud máte pocit, že se vědci neustále hádají, nejste daleko od pravdy. Nové studie si často protiřečí a závěry se mění podle toho, koho se ptáte. Takže si to pojďme ujasnit – bez strašení, ale i bez zbytečného omlouvání pití.
Alkohol: zabiják, nebo lék?
Poslední velké studie na alkohol přinesly úplně opačné výsledky.
První – vyšla v Národní akademii věd USA – říká, že mírná konzumace alkoholu může pomáhat srdci a snižovat celkovou úmrtnost. Jinými slovy, jedna až dvě sklenky denně mohou mít pozitivní vliv na zdraví.
Druhá – z úřadu hlavního lékaře USA – naopak tvrdí, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko rakoviny. Podle této zprávy by měly být na lahvích s alkoholem podobná varování jako na cigaretách.
Takže jak je možné, že jeden vědecký tým říká „pijte s mírou, je to v pohodě“ a druhý varuje „každý doušek vás přibližuje k rakovině“?
Pojďme si rozebrat, co víme jistě.
Kdy je alkohol opravdu problém?
Tady se vědci shodnou: Nadměrné pití je nebezpečné. Pokud někdo pravidelně pije více než doporučenou dávku (1 drink denně pro ženy, 2 pro muže), vystavuje se vážným zdravotním rizikům.
Mezi největší hrozby patří:
- Vyšší riziko nehod a úrazů (všichni známe ten „skvělý“ nápad zkusit po pár drincích něco, co bychom za střízliva nikdy neudělali).
- Onemocnění jater – cirhóza jater je vážná věc a nejde jen o alkoholiky, ale i o lidi, kteří pravidelně popíjejí „jen trochu“.
- Poškození mozku a paměti – alkohol zabíjí mozkové buňky, zhoršuje kognitivní funkce a dlouhodobě zvyšuje riziko demence.
Vyšší riziko rakoviny – tady už se dostáváme k tomu největšímu paradoxu kolem alkoholu.
Alkohol a rakovina: co říká věda?
Bohužel, alkohol je prokázaný karcinogen – což znamená, že zvyšuje riziko některých typů rakoviny. A to i v malých dávkách.
Nejvíc je pití spojováno s těmito druhy rakoviny:
- Rakovina prsu
- Rakovina jícnu
- Rakovina tlustého střeva
- Rakovina ústní dutiny a krku
Dokonce i ve studii, která našla pozitivní účinky mírného pití, bylo zjištěno, že u žen, které pily jen 1–2 skleničky denně, bylo riziko rakoviny prsu o 10 % vyšší než u těch, které nepily vůbec.
Takže je tu otázka: Stojí to za to?
A co srdce? Opravdu sklenka vína prospívá?
Tady už jsou výsledky méně jednoznačné. Některé studie ukazují, že mírné pití může:
- Zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu
- Snižovat tvorbu krevních sraženin
- Mírně snižovat stres a krevní tlak
Ale pozor: Je otázkou, jestli je to skutečně zásluha alkoholu, nebo spíš životního stylu těch, kteří pijí s mírou.
Například lidé, kteří si večer dají sklenku dobrého vína, často:
- Jí zdravěji
- Mají pravidelný pohyb
- Mají stabilnější sociální život
A právě tyto faktory mohou být klíčové. Jinými slovy – možná není zdravé to víno, ale spíš celý ten francouzský přístup k jídlu, radosti ze života a přátelským večeřím.
Proč jsou studie tak rozporuplné?
Důvodů je několik:
1) Většina studií je observační – tedy sledují lidi v běžném životě, ale nezkoumají příčiny a důsledky jako v laboratorním experimentu.
2) Abstinenční paradox – ve studiích se často srovnávají pijáci s úplnými abstinenty. Jenže mezi abstinenty jsou i bývalí alkoholici nebo lidé s chronickými nemocemi. To zkresluje výsledky.
3) Sociální faktory – bohatší a vzdělanější lidé často pijí „lepší“ alkohol, stravují se zdravěji a mají celkově lepší životní podmínky. A to se těžko odděluje od vlivu alkoholu samotného.
Tak pít, nebo nepít?
Pokud pijete s mírou, nemusíte se stresovat. Alkohol v malém množství pravděpodobně neudělá zásadní škodu – ale ani z vás neudělá dlouhověkého jogína.
Pokud ale nepijete vůbec, není důvod začínat – žádné „zázračné účinky“ se zatím jednoznačně neprokázaly.
- Máte v rodině rakovinu? Možná stojí za to pití omezit.
- Bojujete s vysokým tlakem? Jedna sklenka vína denně vám nejspíš neuškodí.
- Chcete pít, protože „je to zdravé“? Raději si dejte brokolici a proběhněte se.
Nakonec jde o osobní rozhodnutí – a hlavní je umět si život užít, s alkoholem i bez něj.
Na zdraví! (Ať už s vínem, nebo čajem)
Autor: Tomáš Poucha, David Seibert
Foto: Pexels.com
Zdroje:
- https://www.popsci.com/science/is-alcohol-good-for-you/
- https://www.health.com/red-wine-benefits-8691966
- https://www.foodandwine.com/alcohol-mortality-national-academies-dietary-guidelines-8764675