Můžeme rozvíjet chuť a čich?

S přibývajícím věkem ztrácíme čichová nervová vlákna v nose. Chuť a čich bývají často opomíjené – jak s těmito smysly pracovat?

Každý 8. dospělý nad 40 let zaznamenal nějakou formu poruchy čichu. Chuť a čich jdou ruku v ruce, v řadě oblastí je přínos propojený, proto jsme propojili i tuto kategorii. Pojďme se podívat, jak nám mohou pomoci být nejvíce v „současném okamžiku“, přinést nám hodně radosti a barevnosti do života

Připravujte zdravá jídla

No, jasné. To se dalo čekat. Možná se již stravujete zdravě, ale pokud si pravidelně dopřáváte čokoládu nebo třeba pizzu, můžete své chuťové vjemy otupovat. Vysoký příjem cukru a soli snižují schopnost vnímat chutěm nebo si jemnější nuance vychutnávat. Přitom strava s nižším obsahem soli a cukru může v relativně krátké době pomoci "resetovat" chuťové buňky (a k tomu je to rozhodně zdravější).

Zkoušejte něco jiného

Skvělým způsobem, jak udržet své chuťové pohárky (a čichové buňky) ve střehu, je čas od času jídlo obměnit. Zkuste si koupit něco trochu jiného, abyste získali nový chuťový zážitek. Zkoušet něco úplně jiného může být také zábavné zpestření s rodinou, či přáteli.

Cvičte, cvičte, cvičte

Čich i chuť se dají rozvíjet, posilovat a zlepšovat. Stačí se soustředit a prostě na tom pracovat. To platí hodně o chuti, kterou je možné tříbit, snažit se rozlišovat jednotlivé ingredience, ale také prostě jenom zpomalit.

Vědci také zjistili, že naše schopnost čichu se po cvičení na chvíli zlepší, a předpokládá se, že to může být způsobeno zvýšenou vlhkostí v nose - suché nosní dírky totiž mohou čichu bránit.

Hledejte a vnímejte nejsilnější vůně (a chutě)

To se zase velice úzce spojuje s chutí – jídlo a nápoje jsou nekonečnou studnicí smyslů. Ranní káva možná dělá víc než jen to, že nás na začátek dne povzbudí. Jakékoli silné vůně mohou být skutečně prospěšné pro zapojení receptorů v nose, což časem zlepší váš čich a potažmo i chuť. Takže pojďme každý den hledat silné a časem klidně i slabší vůně.

Zjišťujte, co všechno je spojené s chutí nebo vůní?

Jak se mění chuť nebo vůně s různou teplotou, nebo strukturou potraviny? Jak se vjemy podporují ve víně, pivu, kávě, čaji? Proč je voňavá bageta lepším když je křehká? Kdy jste jedli něco tvrdého a co je na tom dobrého? Když je venku vlhko, voní to jinak? Zkrátka, hrajte si se smysly…

Zkuste to bez kouře(ní)

To, že budeme hůře vnímat chutě i vůně, je asi jasné. Ale tabákový kouř také ničí mozkové buňky, které interpretují pachové informace, oslabuje čich, zejména v prvních třiceti minutách po cigaretě. A to nemluvíme o možných infekcích, alergiích, nebo zdravotních problémech ústní dutiny, zánětech a onemocnění dásní a dalších nepříjemnostech, které mohou poškodit váš smysl pro chuť a čich.

Autor: Tomáš Poucha

Foto zdroj pexels.com

Články s podobnými tématy